IP TV Nedir? Kullanımı Doğru mu?

Son zamanlarda IP TV Kullanımı doğru mu Sorusu gündemi çok meşgul etmeye başladı. Çoğumuz televizyonda olduğu gibi internette de seçeneklerin olmasını istiyor. O nedenle de uydu, temel kablo gibi programlar haricinde günümüzde çeşitli alternatifler karşımıza çıktı. IP TV, Netflix ve ulu gibi platformlar hayatımıza dahil oldular. Fakat IP TV’yi kullananlara ceza verilecek mi sorusu da belirsizliği fazlasıyla koruyor.

Özellikle diğer platformlarla karşılaştırıldığında yasallığı da çok sorgulanmaya başladı. Günümüzdeki dijital koşullanmaları varsayımlarını televizyon yayıncılığında gördüğümüzden dolayı IP TV yasal olduğu halde maalesef illegal yollarla kullanılıyor.

IP TV Özellikleri

IP yani internet protokolü televizyonu, isminden de anlaşıldığı gibi televizyon programcılığının internetin protokolü üzerinden yapılmasını sağlıyor. IP TV yani şifreli veya şifresiz kanalları, IP paketlerine dönüştürülüp internetin erişim teknolojilerini kullanarak son kullanıcılarda yayınlanmasını sağlıyor. IP TV’de dizilerle filmler uydudan değil de internet bağlantıları üzerinden gönderiliyor.

Hem Amerika’da hem de Avrupa ülkelerinde IP TV, 2000’li senelerin henüz başlarındayken kullanılmaya başladı. Ülkemizdeyse 2008 yılında Türk Telekom aracılığıyla IP TV çalışmalarına başlandı. 2 senelik gelişme süresinin sonucunda da Tivibu ismiyle bizlerin karşısına çıktı.

IP TV Nasıl Çalışıyor?

Gündemi meşgul eden IP TV nedir? Kullanımı doğru mu? Konusunu açıklarken tabi ki nasıl çalıştığını da mutlaka belirtmemiz gerekiyor. IP TV (Internet Protocol TV) isminden anlaşıldığı üzere temelinin internetten veri aktarılmasını sağladığını söyleyebiliriz. Türkiye’de IP TV’nin çok geniş kitlesi olduğunu söyleyebiliriz. Turkcell TV ile Tivibu yayın platformları IP TV’ye örnek gösterilebilir. Özetle; ses verisiyle videolar IP TV’de internet üzerinden sağlanıyor. IP TV, diğer uydu yayınlarına göre hem kullanılması hem de fiyatı açısından diğerlerinden önemli ölçüde ayrılıyor.

Yayıncı firmalar; oluşturmuş oldukları ve içerisinde de yayın verilerin yer aldığı paketleri genel olarak sabit hatların üzerinden kullanıp evlerimize ulaştırıyorlar. Antenle uydu teknolojisi, IP TV’yle karşılaştırıldığında çok analog kaldığı söylenebilir. Erişilebilirlik bakımından da özellikle çok eski teknoloji anten ve uydunun olduğunu söyleyebiliriz. IP TV’nin çalıştırılmasıysa oldukça kolaydır… Televizyon kanallarından yayılmış olan sinyaller, farklı işlemlerden geçip sonrasında dijitale dönüşüyorlar. Dijitale dönüşen verilerden yayın yapılabilmesi içinde farklı dağıtıcıları kullanarak internet hatlarının üzerlerinden IP TV’ye ulaşılması gerekiyor. Fakat internetin bağlantısının üzerinden verilerin televizyona alınabilmesi içinde mutlaka IP TV destekli uydunuz, IP TV destekli kutunuz ve Smart TV özelliğine sahip televizyonunuzun olması gerekiyor.

IP TV Hizmetlerinden Hangileri Yasal?

IP TV kullanmak suç değil fakat illegal yayın yapmak ve o yayınları izlemek çok sakıncalıdır. IP TV’nin yayınlardan hangilerini içerdiği bilmek çok önemlidir. IP TV üzerinden yayıncının izin vermesi halinde herkese açık şekildeki şifresi olmayan yayınlar izlemek asla suç değildir. Ülkemizde Tivibu ile Turkcell’in sunduğu Turkcell TV + yasallaşmış şekilde bizlere hizmet veriyor.

Amazon Prime, Netflix vb. çevrimiçi platformlarının da yukarıda belirttiğimiz üzere IP TV kategorisi içinde yasal olduğunu söyleyebiliriz. IP TV nedir? Kullanımı doğru mu? Sorusundan yola çıkarak konuyla ilgili önemli bilgilere yukarıda yer verdik. Kısaca konuyu toparlamak gerekirse; IP TV’yi illegal yollarla izlerseniz; 6 ay ve 2 yıl süren hapis cezalarına çarptırılabilirsiniz. Aynı zamanda para cezasına da çarptırılabilirsiniz.

 

CEVAP VER
Lütfen yazınızı giriniz.
Lütfen adınızı buraya giriniz.