İçindekiler
80 ve 90’larda çocuk olanların anılarında en büyük yer kaplayan oyun olan atari, 1972’lerde kurulan video ve oyun üreticisi bir firmanın adından geliyor. Oyun satışa çıktığında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük bir ilgi görmüş ve tam bir efsaneye dönüşmüştü. Bu efsaneye dönüşmesinde oyunun kendisiyle birlikte getirdiği oyun konsolu ve videokasetlerinin yanı sıra özellikle tabancası etkili olmuştu.
Her ne kadar atari tabancası olarak dilimize yerleşmiş olsa da asıl adı Nintendo Zapper olan bu teknoloji harikası, ilk aşamada herkese çok karmaşık gelmiştir. Çıktığı yılların en büyük muammalarından biridir nasıl olup da televizyon ekranından ördekleri vurabildiği. Çok uzun süre de bu gizemini koruyan atari tabancasının bu özelliği artık çok net olarak bilinmektedir.
Ördekleri Avlayan Teknoloji: Atari Tabancası! Dıkşınnn… Dıkşınnnn!
Doksanlarda, Nintendo Zapper’ı bir yanan ampule tutup ateşlediğinde tüm ördeklerin vurulacağını muhtemelen bilen yoktur. İyi ki bilinmiyormuş, oyunun zevki kalmaz, bir oyun efsane olmadan yok olabilirmiş. Peki bu efsaneyi yaratan teknoloji nasıl işliyordu?
Aslında karmaşık görünen ama oldukça basit bir işleyiş mantığına sahiptir. Alıcı ve verici mantığına dayanan teknolojide, televizyon verici, atari tabancası alıcıdır. Her ikisini birbirine bağlayan şey ise ışıktır. Şöyle ki: TV’de renkli olarak görülen oyun ekranı, oyuncu, hedef aldığı ördek için tetiğe bastığında hedefin çerçevesi dışındaki her şey siyaha döner. İşte o beyaz ile donanan çerçeveyi doğru hedefle tabancaya algılatmayı başarmışsa oyuncu, ördek sizlere ömür demektir.
Tabancanın beyaz ışığı algılamasını sağlayan mekanizmasında photodiode ya da Türkçe telaffuzu ile fotodiyot ve bunu harekete geçiren tabancanın tetiği vardır.
Beyaz olan hedef tabancada yer alan photodiode tarafından algılandığında gelsin puanlar!
Bu basit teknolojiyi yıllarca merak konusu eden şey ise insan gözü hızı ile televizyon ekranında gerçekleşen hız arasındaki farktır. Çünkü her şeyi gördüğünü sanan insanın görme hızı 20 Hz iken Televizyon hızı 50 Hz’dir ve insan, aradaki geçişleri yani ekranın hedef dışında karardığına dair geçişi görme hızına yetişemediğinden göremez.
Çoklu Hedefte Teknoloji Nasıl Çalışır?
Aslında çok basittir. Ekranda ikiden fazla hedef olduğunda da, yani aynı anda iki ördek uçtuğunda da aynı mantık işler. Bu sefer oyun iki farklı alanı beyaz çerçeve ile donatır ve sizin bu iki alana doğru silahınızı doğrultmanız ister.
Şimdi olsa da Oynasak!
Yazıyı okuyanlar eğer 90’lı yıllarda çocuk olanlarsa muhtemelen “Ahh ahh ne günlerdi! Keşke olsa da oynasak!” diye içlerinden geçirmişlerdir. Hele o hedef ıskalandığında sanal çimenlerin içinden çıkıp metalik sesiyle köpeği hatırlıyorlarsa daha bir heveslenmiş olabilirler. Ama maalesef heves olarak kalma ihtimali çok yüksek. LCD ve LED TV teknolojileri atari oyununu ve atari tabancasını kullanmaya izin vermiyor. Ekran atari tabancasının beyaz ışığı algılamasına izin vermiyor.