Cep telefonu ve tabletler olmadan hayatımızda 1 saniye bile geçiremez durumdayız. Android tabanlı cep telefonu ve tabletleri kullanırken bazı dönemlerde yazılım güncellemesi uyarıları cihazımıza gelmektedir. Cep telefonu ve tabletlerin kullanımından maksimum faydayı sağlamak ve ileri zamanlarda da sorunsuz çalışması için güncellemeleri yapmakta fayda vardır. Telefon ya da tabletteki bilgilere zarar gelir mi, fotoğraflar silinir mi gibi düşüncelerle yazılım güncellemesi yapılmamakta ya da ertelenmektedir. Telefon ya da tabletimizdeki bilgileri fotoğrafları yedekleyerek güncellemeyi yapmamız kullandığımız cihazın performansını da arttırır.
Güncelleme Nedir?
Android cihazda bulunan yazılımın eksikliklerinin ya da zamanla yenilenmesi gereken bölümleri olması durumunda, bu eksikliklerin giderilmesi için yeni yazılım yazılır. Yeni geliştirilen kodlar ile yazılan yeni yazılımın android cihazlara yüklenmesi için yapılan işlem yazılım güncellemedir. İlk etapta yazılım güncellemeye çok sıcak bakılmasa da hem android cihazın fonksiyonlarının daha verimli kullanılması, hem daha uzun şarj süresi başta olmak üzere cihazda birçok olumlu etkisi olmaktadır.
Android Cihaz Güncelleme Adımları
Android işletim sistemini Samsung, Huawei, Sony Xperia, LG, Casper, HTC marka ve modelleri başta olmak üzere kullanmaktadırlar. Andorid cihazda yazılım güncelleme işleminde birkaç konuya dikkat ettiğimiz takdirde kendimizde kolaylıkla bunu yapabiliriz. Güncelleme işlemi tamamen yazılım ile yani işletim sistemi ile ilgili bir konu olduğu için, telefon içindeki bilgilere ve fotoğraflara güncelleme sırasında zarar gelmez. Yazılım güncelleme yaparken şu adımları takip edebiliriz;
- Android cihazın en az yüzde 50 şarj seviyesinde olmasına dikkat etmeliyiz. Eğer mümkünse cihaz şarja takılı iken güncellemeyi yapabiliriz.
- Mümkünse Wi-Fi bağlantısı ile güncelleme yapmak sorunsuz bir yazılım güncelleme yapılmasını sağlar. Mobil şebeke bağlantısında kopmalar çok sık olduğu için yazılım güncelleme aşamasında da kopmalar meydana gelir. Bu sebeple Wi-Fi bağlantısı ile yazılım güncelleme yapmak en iyisidir.
- Cihazın menüsünden Ayarlar- Hakkında- Sistem Güncellemesi- Güncellemeyi Kontrol Et adımı takip edip sistem güncellemesinin durumuna buradan ulaşabiliriz. Buradan Güncellemenin üzerine dokunup güncellemeyi başlatabiliriz.
- Yazılım güncelleme bittiğinde cihaz kendi kendine kapanıp tekrar açılıp yeni güncelleme ile kullanılabilir duruma gelir.
Android cihazların menüleri standart olduğu için her model ve marka cihazlarda bu işlem adımlarını izleyebiliriz. Eğer android cihazımızda güncelleme yok şeklinde bir uyarı çıkıyor ve güncelleme yapamıyorsak, yazılım güncellemesi android cihazımızı desteklemiyordur. Muhtemelen cihazımızın modeli eski bir modeldir.
Android sisteminin son güncellemesi Android 9 Pie güncellemesi olup bu güncellemeyi desteklemeyen cihazların sahipleri, bu cihazlarını değiştirmeye başlamışlardır.